Plannen helpt je het einde van de maand makkelijk te halen

Bespaartips

Pin één keer per week voor boodschappen

Pin één keer per week het huishoudgeld en berg daarna jouw pinpas goed op.

Uit ervaring weten wij dat mensen met schulden niet erg vaak op hun bankrekening kijken. Doe dit juist wel! Daarmee wordt je je bewust van jouw uitgavenpatroon.

Maak gebruik van een gratis berichtendienst

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone. Maak gebruik van gratis diensten zoals WhatsApp. Het is leuk en snel. Het is vooral gratis!

Vraag zoveel mogelijk kwijtscheldingen aan

Mensen met een laag inkomen kunnen voor gemeentelijke heffingen kwijtschelding aanvragen. Doe dat direct want als je lang wacht kan dat niet meer.

Meestal ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar het aanslagbiljet. Vaak staat op de achterzijde uitgelegd hoe je ontheffing kunt aanvragen. Daarmee bespaar je al snel enkele honderden euro's!

Lenen is duur geld

Doet je met geleend geld boodschappen bij de goedkoopste supermarkt, dan winkel je toch nog bij de duurste supermarkt. Wist je eigenlijk dat je al snel 12 % rente betaalt? Vaak nog meer!

Krijg waar je recht op hebt

Er is een uitstekende website waar je kunt berekenen voor welke regelingen je allemaal in aanmerking kan komt. Dit zijn plaatselijke regelingen maar ook landelijke regelingen. Hiervoor ga je naar Bereken uw recht. Opent in een nieuw venster.

Controleer uw toeslagen

Vaak zijn er schulden bij de Belastingdienst vanwege teveel ontvangen toeslagen. Veel mensen denken dat de Belastingdienst alles automatisch aanpast. Dat klopt ook wel maar dan heb je al maanden teveel ontvangen. Bij iedere wijziging in jouw persoonlijke omstandigheden is het erg verstandig om direct melding te maken bij de Belastingdienst.

Controleer bij iedere wijziging in jouw persoonljke situatie zoals samenwonen, meer of minder inkomsten, kinderen die 18 jaar worden, of je nog recht hebt op toeslagen. Regelmatig controleren voorkomt schulden.

Start een huishoudboekje

Houd bij wat je iedere maand waaraan uitgeeft. Heel veel mensen doen dat en ze krijgen steeds meer plezier erin dat ze aan het einde van de maand steeds meer overhouden en toch niets tekort komen.

En als laatste.. Wees kritisch op jezelf!

Denk twee keer voordat je geld uitgeeft. Heb je je beoogde aankoop echt nodig? Kan ik het ergens goedkoper krijgen? Kan ik het krijgen door te ruilen met iets wat ik niet nodig heb?

Zijn er spullen die je niet meer gebruikt? Zet ze in de verkoop!

Vraag hulp