Betalingsregeling - Schulden afbetalen

Om uit de schulden te komen zullen we altijd als eerste onderzoeken of een betalingsregeling (schulden afbetalen) mogelijk is. Natuurlijk zullen we daarvoor eerst moeten inventariseren wat de situatie is van dit moment. Hoe ziet je maand er financieel uit? Wat zijn je inkomsten en uitgaven? Maar ook: wie zijn je schuldeisers en wat heb je totaal aan schulden?

Daarvoor zijn volgende stappen:
  1. Budgetplan opstellen
  2. Schuldenlijst maken
  3. Schulden inventariseren
  4. Budgetverdeling maken
  5. Regeling aanbieden

Vraag hulpPunt voor punt besproken:

Budgetplan


Een budgetplan is niet meer of minder dan een lijstje maken van al je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Daar nemen we eventuele regelingen met schuldeisers niet in mee want die zijn juist vaak oorzaak ervan dat vaste lasten zoals huur, energie of zorgverzekering juist niet meer betaald worden.

Als het goed is, zijn de inkomsten méér dan de uitgaven en is er geld over voor de schuldeisers. Als dit niet zo is, zullen we samen proberen ergens een besparing te vinden. Zijn alle abonnementen wel nodig of kunnen we daar besparen?

Schuldenlijst maken


Een lijst maken van je schuldeisers kan spannend zijn. Veel mensen met schulden maken de enveloppen van schuldeisers en deurwaarders niet open. In het beste geval verdwijnt de envelop ergens in een lade. Natuurlijk wil je schuldhulpverlener hier best wel bij helpen! Dan maken we gewoon samen die lijst.

Het is belangrijk dat er in ieder geval twee dingen genoteerd worden: aan wie moet betaald worden en wat moet dan het betalingskenmerk zijn. Hiermee kan in ieder geval de schuldeiser aangeschrven worden en weet deze meteen waar het over gaat.

Schulden inventariseren


Vanuit onze administratie worden de schuldeisers aangeschreven met verzoek opgave te doen van het te betalen bedrag. Daarbij vragen we natuurlijk óók of ze jou niet meer lastig willen vallen, wij beheren de schulden vanaf dat moment. We plaatsen ons als het ware tussen jou en de schuldeisers.

Jammer genoeg zullen we nu even moeten wachten totdat we antwoord van de schuldeisers hebben ontvangen. Dit kan eventjes duren maar als het te lang duurt, dan gaan we bellen. We houden de vaart erin!

Als alle schulden bekend zijn, dan nemen we de volgende stap.

Budgetverdeling maken


Met onze slimme software gaan we een budgetdeling maken. Kort gezegd: wie krijgt welk bedrag elke maand. Daarbij zorgen we ervoor dat alle schulden op precies hetzelfde moment volledig betaald zijn. Handig: je weet wanneer je schuldenvrij bent!

Er zijn schuldeisers waar we maar een bepaald aantal maanden terug betaald kan worden, een regeling mag gewoon niet langer duren. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de Belastingdienst, het CJIB en de zorgverzekeraars. Natuurijk houden we daar rekening mee.

Regeling aanbieden


Als de budgetverdeling klaar is, wordt de regeling aangeboden aan de schuldeisers. Vanaf dat moment gaan we ook meteen elke maand volgens deze regeling de schulden afbetalen. Je volgt realtime via het beveiligde serviceweb wat de vorderingen zijn en je ziet elke maand weer het schuldenbedrag minder worden.

In onze administratie kunnen we precies zien wanneer schulden helemaal betaald zijn. Dan vragen we natuurlijk de bevestiging dat je uit de schulden bent. Soms is er nog een klein bedragje te betalen aan rente maar dat zijn dan vaak maar een paar Euro's. Op dat moment is het tijd voor feest: je bent uit de schulden!

Dit wil ik ook!