Moeten we ergens aandacht aan besteden? Vertel het ons!

Blog over schuldhulpverlening en schuldsanering



Toeslagen ontvangen, blijft alert! 24 juli 2022

We kennen allemaal de recente geschiedenis van de kinderopvangtoeslag affaire. Op basis van profielen van mensen, die misschien gefraudeerd hebben of misschien ooit gaan frauderen, is er een berg ellende veroorzaakt.

De Nederlandse staat heeft het boetekleed aangetrokken en is druk bezig één en ander te repareren. Althans, dat is wat men ons doet geloven en waarlijk.. lees verder



In de schuldhulpverlening met kredieten? Let op! 23 juli 2022

Ruim negen procent van de Nederlanders die succesvol schuldhulpverlening doorlopen heeft, heeft binnen een jaar een nieuw betalingsprobleem. Hoe meer kredieten, hoe groter het risico. Dit blijkt uit de Schulden Monitor, een jaarlijks terugkerend statistisch rapport van Stichting BKR dat inzicht geeft in het financieel welzijn van Nederland. Nederlanders komen vaak opnieuw in de problemen nadat een eerder probleem is opgelost. Binnen zes maanden na het oplossen van een financieel probleem komt bijna 7 procent opnieuw in de financiële problemen. Dat percentage loopt in de jaren erna verder op. Na één jaar heeft ruim 9 procent een nieuw financieel probleem en na vijf jaar is dat opgelopen tot 13 procent.

Vooral het eerste half jaar is een risicovolle periode, maar ook voor de daaropvolgende jaren is het belangrijk om te blijven monitoren om te voorkomen dat.. lees verder



Duwt het incassobureau jou ook in de hoek? 18 maart 2022

Iedereen kent het wel. Je bent een rekening vergeten te betalen en er komt een incassobureau om de hoek kijken. Zij zetten alles op alles om de vordering betaald te krijgen. Sturen een mail, een automatische SMS en dan gaan ze bellen. Uiteraard op het moment dat het jou niet uitkomt. Eigenlijk vallen ze je gewoon lastig. De dwingende toon van de incassomedewerker duwt je in een hoek. Je weet dat je moet betalen en je wilt zo snel mogelijk het gesprek beëindigen. Logisch!

Ze roepen een bedrag wat ze elke maand willen hebben want anders… Dus stem je in.

Goed om te weten: incassobureaus.. lees verder



Hoe werkt schuldhulpverlening eigenlijk? 19 september 2020

Onze schuldhulpverleners krijgen vaak vragen over hoe schuldhulpverlening eigenlijk werkt. Een blog daarover!

Elke schuldhulpverlener zal om te beginnen willen weten hoe uw maand er financieel uitziet, er wordt een budgetplan gemaakt. Alle inkomsten per maand en alle uitgaven per maand worden bij elkaar opgeteld.

Voor de inkomsten telt dat ook alle toeslagen daarbij meegenomen worden maar niet de kinderbijslag. Dat is uiteindelijk bedoeld voor de kinderen!

Bij de uitgaven worden alle maandelijkse uitgaven opgeteld, ook het wekelijkse leefgeld want u zult ook boodschappen moeten doen. Eventuele betalingsregelingen laten we buiten beschouwing. Wij weten dat juist daardoor de moeilijkheden ontstaan en daarvoor is er schuldhulpverlening.

Als we weten hoe uw maand.. lees verder

Vraag hulp

Besparen, een hoop gedoe of toch mogelijk? 13 augustus 2020

Het is zo dat maar weinig mensen moeite doen om te besparen om maandelijkse uitgaven. Vaak uit een soort gemak (dat abonnement heb ik al zo lang) of ze vinden het te veel moeite. Vind jij dat ook, lees dan zeker verder!

Energie

Mensen in mijn kennissenkring maken jaarlijks een rondje langs de energieleveranciers. Ze beginnen met hun eigen leverancier te bellen. "Hallo, wat voor korting krijg ik als ik klant blijf bij jullie?" De energiemarkt is een vechtmarkt om de klant als ik kijk naar alle aanbiedingen die er zijn om u als klant binnen te halen. Waarom zou u daar niet gebruik van willen maken??

Ik heb voor mijn eigen woonadres gezocht op een vergelijkingssite wat een nieuw tarief voor mij zou betekenen. Uitgangspunt is de gezinsgrootte en contractduur van één jaar. Niet langer want anders kan ik over een jaar niet onderhandelen. En dat wil ik niet!

Ik kan een welkomstcadeau.. lees verder

Vraag hulp

Ongeopende enveloppen. 20 mei 2020

Dat hij schulden heeft weet Wim en daar schaamt hij zich een beetje voor. Wanneer hij zijn post opent bekruipt hem een gevoel van onmacht. Hij bekijkt de inhoud maar niet meer. De stapel ongeopende enveloppen in de kast neemt toe. Het inzicht van schulden en wat er in de brieven staat is al lang verdwenen.

Soms staat er ook iemand op de deurbel te drukken maar Wim weet dat hij dan niet open hoeft te doen. Hij heeft de afspraak met zijn vrienden dat zij even een berichtje sturen als zij voor de deur staan. Dan weet Wim dat hij open kan doen.

Wim verstopt zich voor de buitenwereld. Maar wat veel erger is, hij verstopt zich voor zijn problemen. Deze verstoppen zich niet voor hem en blijven groeien.

Ineens is er.. lees verder