Oorzaken schulden in Nederland

In de schulden komen, dat kan iedereen overkomen. Maar het heeft altijd een oorzaak. Vaak is de oorzaak gewoon puur pech hebben, daar moeten we eerlijk over zijn. Hieronder worden andere oorzaken nader besproken.

Rekening een maand vooruit schuiven

Oei, die rekening komt deze maand niet goed uit om te betalen.. Die ga ik volgende maand wel betalen! Als het geen al te grote rekening is en de inkomsten zijn stabiel, dan kan dat natuurlijk best wel een keertje. Dan moet er wel de zekerheid zijn dat die rekening volgende maand betaald kan worden! Is dat nu al een vraagteken of het gebeurt vaker dan liggen grote problemen op de loer. Dat wordt het ene gat met het andere repareren en de situatie wordt van kwaad tot erger. Voordat je het weet, zit je dik in de schulden.

Afgedwongen regelingen

Deurwaarders en incassobureau's die een bedrag per maand willen hebben zonder zich af te vragen of jij dat wel kunt betalen! "Jemoet € xx,xx betalen want anders..". Ze weten precies hoe ze je klem moeten zetten. Overkomt jouw dit ook? Meteen aanmelden! Wij zorgen voor regelingen die je wél kunt betalen!

Compensatieschulden

Ik mag toch ook wel een nieuwe smartphone? Of: de buurman heeft ook een nieuwe auto. Iemand die niet lekker in zijn vel zit, zal eerder geneigd zijn méér uit te geven dan de financiële situatie toestaat. Door dingen te kopen gaat de schuldenaar zich beter voelen of probeert voor de buitenwereld de schijn op te houden.

Overbestedingsschulden

In de schulden gekomen door eigenlijk gewoon teveel geld uit te geven. Misschien door leningen of aankopen. Vaak onvoldoende inzicht in de eigen financiële situatie waardoor er bijvoorbeeld geen inzage is in het eigen pingedrag. "Het is iedere keer maar een tientje!" Maar wél teveel keer per maand.

Aanpassingsschulden

Een plotselinge verandering in het leven, bijvoorbeeld door ontslag, scheiding maar ook gezinsuitbreiding kan de oorzaak zijn van schulden. Vaak wordt er op de oude manier doorgeleefd terwijl er toch minder inkomen is. Er ontstaan schulden. Of de uitgaven stijgen ineens en daar wordt geen rekening mee gehouden, er is geen financiële planning gemaakt. Ook daar ontstaan schulden.

Overlevingsschulden

Is er sprake van een financiële situatie die niet in evenwicht is? Zijn de maandelijkse inkomsten niet voldoende voor de maandelijkse uitgaven? Dan wordt vaak het ene gat gedicht met het andere gat. Het betalen van rekeningen wordt uitgesteld of er wordt geleend. Heel langzaam wordt de situatie steeds erger.

Schulden door Gedrag

Gedrag is soms ook een oorzaak van schulden. Door een verslaving (gokken, alcohol, drugs) wordt er méér uitgegeven dan dat de inkomsten zijn. Alleen schuldhulpverlening is nu niet voldoende om uit de problemen te komen. De échte oorzaak van de schulden zal opgelost moeten worden.

Vraag hulp!